“Geef altijd het beste wat je hebt. Meer hoeft niet. Maar laat het vooral ook niet minder zijn!”

Dan zijn we misschien zelfs op zondag in de kerk nog wel goddelozer

UitzichtBenidorm

Vanaf het terras van mijn vakantieappartement kijk ik uit op het als goddeloos bekend staande Benidorm. Typisch zo'n Spaanse badplaats waar het vooral draait om plezier, zon, seks, drank en alles wat er in deze categorie nog meer te bedenken valt. Naar links kijkend zou ik met heel helder weer het Spaanse eiland Ibiza moeten zien liggen. Ook al zo'n goddeloos oord. Het voelt een beetje als oom Abraham en neef Lot die ooit ergens samen op een heuvel stonden en uitzicht hadden op Sodom en Gomorra. Of het op Ibiza en in Benidorm nou werkelijk allemaal zo goddeloos is als dat ze zeggen, dat weet ik niet. Op Ibiza ben ik nooit geweest en Benidorm heb ik alleen een keer in de winter bezocht en dan lijkt het meer op een bejaardenreservaat dan op een bruisende feeststad. 

Maar wat is goddeloos eigenlijk? Heeft dat per definitie te maken met plezier, zon, seks en drank? Daar spreekt de Bijbel dan wel heel anders over. Het is maar hoe je er mee omgaat! Of zou goddeloos meer te maken hebben met de letterlijke betekenis van het woord? Dat God is geloosd. Overboord gezet. Aan de kant geschoven. Niet meer ter zake doende. En dan niet zo abrupt en definitief als dat ik het nu schrijf. Meer als een langzame verschuiving. Natuurlijk zet je God niet bewust buiten de deur! Toch? Maar als je leven zo vol wordt met goede of slechte dingen dat er geen of nauwelijks ruimte meer voor Hem overblijft, dan is het eindresultaat hetzelfde. Dan zijn we misschien zelfs op zondag in de kerk nog wel goddelozer dan al die feestvierende vakantiegangers in Benidorm en op Ibiza bij elkaar. 

Het Engelse woord voor goddeloos is ‘godless’. Dus minder van God in je leven. In dit geval gaat het bekende Engelse spreekwoord ‘less is more’ dus zeker niet op. Het tegenovergestelde van ‘godless’ is ‘godmore’. Vast geen goed Engels woord, maar toch... Hoe is het in ons leven? Less or more God?

Terug naar het overzicht van alle weblogs

 

© 2022 Grandia CPW - Realisatie door CommPro Automatisering
joor design