“Geef altijd het beste wat je hebt. Meer hoeft niet. Maar laat het vooral ook niet minder zijn!”

In onze nieuwe woonplaats gaan we naar een PKN gemeente waar erg weinig jonge mensen zijn. Onze dochters zijn 3 van de 5 keer de enige kinderen. Overigens worden ze wel heel positief bij de dienst betrokken. Nu kunnen we natuurlijk naar een bloeiende gemeente gaan in een naburige plaats, maar wij vinden het fijn en ook belangrijk om naar een gemeente in onze woonplaats te gaan. Want als iedereen naar een andere kerk gaat omdat er geen jonge mensen komen, hoelang blijft de gemeente dan nog bestaan? We weten ook dat dit niet van ons afhangt. Maar aan de andere kant willen we ook graag dat onze kinderen opgroeien in een gemeente met meer kinderen. We bidden hiervoor en ondertussen proberen we Gods stem te verstaan. Hebben jullie nog tips?

De twee belangrijkste vragen bij de keuze van welke kerk je lid gaat worden zijn:
1) Wat kan ik als levende steen bijdragen aan de bouw van deze plaatselijke kerk en
2) Is deze kerk een plaats waar ik en eventueel mijn partner en kinderen kunnen groeien in de relatie met God? Vormen en tradities zijn daarbij van ondergeschikt belang.

Met de volgorde van de twee genoemde vragen wordt al aangegeven waar het in de eerste plaats om gaat. Niet om wat een kerk jou te bieden heeft, maar om wat jij kunt geven tot opbouw van de gemeente. Daar moet dan wel ruimte voor zijn en ook een gemeenschappelijke basis. Als de autoriteit van het Woord van God en het verlossingswerk van de Here Jezus worden losgelaten, dan is die basis er niet en kan het moeilijk worden om een echte bijdrage te leveren.

De andere vraag is minstens zo belangrijk. Jijzelf als volwassene, maar zeker je kinderen hebben het nodig om in de zondagse kerkdienst en tijdens de doordeweekse activiteiten uitgedaagd en aangespoord te worden om Jezus te volgen. Kinderen hebben daarin een speciale plek, waarbij de ontmoeting met leeftijdsgenoten heel belangrijk is. Zeker als ze doordeweeks op school weinig of geen christelijke vriendjes of vriendinnetjes tegenkomen.

Het is een beetje als zo’n ouderwetse weegschaal, waarbij er soms maar heel weinig verschil in gewicht nodig is om de weegschaal naar de ene of juist de andere kant te laten doorslaan. Je mag hierin vragen om de wijsheid van God. Hij belooft dat wie hierom vraagt het ook zal ontvangen!

Terug naar het overzicht van EVA-artikelen

© 2022 Grandia CPW - Realisatie door CommPro Automatisering
joor design