“Geef altijd het beste wat je hebt. Meer hoeft niet. Maar laat het vooral ook niet minder zijn!”

Corien Oranje is jeugdboekenschrijver, blogger en nieuwsgierig op het onbeschaamde af. In Adam & Eva vraagt ze interessante Nederlandse mannen het hemd van het lijf. Deze keer is spreker, coach en schrijver Wim Grandia aan de beurt.


Wim in Eva

Wim Grandia (1961) werkte bij de Evangelische Omroep en was betrokken bij de jongerenbeweging Ronduit en bij de jaarlijkse EO-Jongerendag. In 2006 werden Wim en zijn vrouw Gees voorgangersteam van de Evangelische Gemeente Jozua in Dordrecht. Na het overlijden van Gees ging Wim door een zware tijd heen. Sinds dit jaar is hij een eigen bureau gestart in coaching, prediking en schrijven: Grandia CPW. Wim heeft vijf kinderen en zeven kleinkinderen, en is sinds 2011 getrouwd met Sonja.

Jij hebt wat met jongeren. Was jij de ideale pubervader?
“Ik had het bij Ronduit altijd erg druk, ik was vaak weg, maar ik was wel een betrokken vader. Ik heb geprobeerd er voor ze te zijn en ook regelmatig met elk van mijn kinderen apart op stap te gaan. Nu ze getrouwd zijn ga ik sinds kort weer met elk van mijn dochters een keer uit lunchen, met mijn jongste dochter (zij heeft Downsyndroom) zelfs elke week. Met mijn zoon ga ik ieder jaar een week fietsen. Ik denk wel dat ik ze altijd goed begrepen heb, omdat mijn eigen puberteit behoorlijk Sturm und Drang is geweest. Iedere puber doet dingen die hij of zij niet zou moeten doen, maar ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden: jullie zoektocht is ook mijn zoektocht geweest. Wat je ook doet, je kunt het met mij bespreken. Ik zal er niet van schrikken.”

Wat voor opa ben jij?
“Een van mijn dochters zei: ‘Jij bent absoluut geen knuffelopa, maar je bent een ondernemende opa.’ Dat klopt. Toen bijvoorbeeld mijn kleinzoon vier werd, ben ik samen met hem een middag naar Schiphol gegaan. Dat vind ik geweldig. En hij niet minder! Samen dingen doen, een-op-een-contact. Zo’n hummeltje van zes weken, dat neem ik met liefde in mijn armen, maar vraag me niet om er een uur mee te blijven zitten. Dat had ik trouwens ook met mijn eigen kinderen. Hoe ouder ze werden, hoe leuker ik het vond.”

Je spreekt regelmatig op mannenconferenties. Wat moeten wij weten over mannen?
“Wat mij opvalt is dat ik in de Bijbel lees dat God ziet dat de man een helper nodig heeft. Dat lees ik nergens over vrouwen. Dat vind ik wel tekenend. Mannen lijken in de beleving van vrouwen nogal zelfstandig, ze lijken zichzelf wel te kunnen redden. Maar ik denk dat vrouwen zich makkelijker alleen kunnen redden dan mannen. In elke man zit het kleine kwetsbare jongetje dat bevestiging, erkenning en liefde nodig heeft. Prik eens wat vaker door de buitenkant van de stoere man heen en ontdek hoe leuk hij van binnen is. Ik ken mannen die het heel moeilijk vinden om iets van hun hart te laten zien. Maar ook zij hebben een hart.”

Je geeft huwelijkstraining aan mannen. Hoe houden jij en je vrouw het leuk samen?
“We zijn nog maar drie jaar getrouwd, dus... Maar in de eerste plaats, het is een heel bewuste keus die je minimaal eenmaal per dag moet maken, om te investeren in je huwelijk. Het is een opdracht voor elke dag: ik wil er vandaag voor jou zijn. Ik wil mezelf geven, ik wil dienen, ik wil het leuk maken. Doe je dat niet, dan is sleur onvermijdelijk. In de praktijk werkt het voor iedereen anders. Wat voor ons bijvoorbeeld werkt: als een van ons een mooi boek ontdekt heeft, dan kopen we er twee exemplaren van. We proberen elke dag een uur apart te zetten, en dan pakken we allebei hetzelfde boek, we lezen in stilte hetzelfde hoofdstuk, en we praten er daarna over. Op dit moment zijn we bezig in een boek van Joyce Meyer, Leven boven je gevoel. Het is een tip die ik ieder echtpaar geef: jongens, ga samen lezen, het geeft zoveel leuke gespreksstof. Daarnaast gaan we regelmatig samen naar de film of trekken we er samen een paar dagen op uit. In mijn eerste huwelijk heb ik te vaak de keus gemaakt om bezig te zijn met Gods koninkrijk ten koste van de tijd voor mijn vrouw en kinderen. We zeiden dan tegen elkaar: later, als we oud zijn, hebben we tijd voor elkaar. Maar Gees is maar 46 geworden. Dat is een ervaring die ik mee mag nemen. Ik wil heel graag voor God en voor mensen bezig zijn, maar mijn vrouw heeft de eerste plek. Vroeger zei ik dat God de eerste plek had. Maar God heeft niet de eerste plek in mijn leven nodig. Hij is geen mens. Hij past niet op een lijstje. Hij stijgt boven elk mogelijk prioriteitenlijstje uit!”

Lees voor meer vragen en antwoorden (over o.a. het overlijden van Wim’s eerste vrouw en de moeilijke periode daarna) het bonusmateriaal op de Eva-website.

© 2019 Grandia CPW - Realisatie door CommPro Automatisering
joor design