“Geef altijd het beste wat je hebt. Meer hoeft niet. Maar laat het vooral ook niet minder zijn!”

Man met mes in computerHet zijn vooral dwaze mensen die zich ergeren

Je komt ze bijna elke dag wel tegen. Wie? Irritante mannen en vrouwen! Jij niet? Nou, ik wel! In het verkeer, in de winkel, op het werk, in de straat, bij de sportschool en jawel, notabene ook nog eens thuis én in de kerk.

Trouwens, het zijn niet alleen de mensen om mij heen. Soms zijn het ook gewoon dingen die mij irriteren. Een trage computer, een router die te weinig signaal heeft, een verpakking die alleen met grof geweld te verwijderen is, fouten maken met typen vanwege je te dikke vingers op een te kleine smartphone, een afstandsbediening die niet werkt en nog veel meer van dat soort onbenulligheden.

Maar meestal zijn het toch mensen die mij irriteren. Vooral in het verkeer. Weet je, het zijn bijna altijd van die jonge blufgozertjes die mij met hun veel te snelle auto’s bijna van het leven beroven! En anders zijn het wel de arrogante zakenmannen die denken dat ze met een dure auto meer te zeggen hebben dan iedereen en alles. Of… het zijn oude vrouwen die natuurlijk allang hun rijbewijs hadden moeten inleveren. Levensgevaarlijk.

Weet je waar ik ook niet tegen kan? Verwend, opschepperig en arrogant gedrag. Stelletje ego’s! Of al die keren dat ik echt gelijk heb en de ander niet bereid is om dat toe te geven. Waarom nou niet?! Of als ik iemand een mail stuur en na een week nog steeds geen reactie heb gehad. Ben ik niet meer belangrijk of zo? Zeker in de spambox terecht gekomen?

Oké, ik zit nogal te overdrijven. Zo erg ben ik gelukkig niet. Of toch wel? En zou het kunnen zijn dat iemand die mij echt goed kent – zoals mijn eigen lieve, mooie, schattige, wijze, innemende maar soms ook wel een beetje irritante vrouw – misschien in bovenstaande ontboezemingen meer herkent dan ik nu zou willen toegeven? Dat zou wel heel irritant zijn.

Zal ik ’s heel eerlijk zijn? Weet je dat mijn irritaties vaak meer iets zeggen over wie ik ben dan over het gedrag van de ander? En dat irritatie niets verandert dan alleen je eigen humeur? En je de van God ontvangen vrede en vreugde uit je hart rooft? Dat kan soms zomaar in één moment gebeuren. Ik las vanmorgen in de Bijbel in Gewone Taal een tekst die het échte probleem recht voor z’n raap neerzet. In Prediker 7:9 staat dat je je niet te snel moet ergeren. En dan komt het: Het zijn vooral dwaze mensen die zich snel ergeren.

Ik heb voor mezelf zeven dingen ontdekt die mij helpen. Doe er je voordeel mee!
1. Besef dat je irritatie meer iets zegt over jezelf dan over het gedrag van de ander
2. Bedenk dat je ongetwijfeld zelf soms ook heel irritant zult zijn
3. Probeer je in de ander te verplaatsen en geef hem of haar het voordeel van de twijfel
4. Lach jezelf regelmatig hartelijk en royaal uit, haal diep adem en geef je energie aan wat echt belangrijk is
5. Aanvaard de ander zoals die is en laat de liefde overwinnen
6. Benoem hetgeen je irriteert alleen als het echt nodig is en pas wanneer je bent afgekoeld
7. Vraag God om geduld en zelfbeheersing om je tong te kunnen bewaren voor verkeerde woorden

Terug naar het overzicht van alle weblogs

© 2022 Grandia CPW - Realisatie door CommPro Automatisering
joor design